Webgebaseerde software is beter

Webgebaseerde software

01-11-2017

Uit de 'oude doos' want het oorspronkelijke artikel stamt alweer uit 2012, maar we krijgen hier toch regelmatig vragen over dus we hebben dit even afgestoft...

Webgebaseerde software is veiliger
Bij traditionele software slaan uw medewerkers vaak data op op laptops, USB-drives of portable schijven. Dit is niet zo veilig als het lijkt. Laptops worden gestolen, USB-sticks raakt men kwijt, de backup van deze omgevingen is vrijwel nooit 100% dekkend en waarschijnlijk zijn ook niet de allerlaatste security patches overal toegepast. Bij webbased software wordt de data centraal opgeslagen en is er doorgaans sprake van dagelijkse backups, altijd bijgewerkte software en in een zeer veilige 'state-of-the-art' hostingcentrum.

U bent minder tijd kwijt aan beheer
Geen installaties van nieuwe versies meer op de server. Geen onderhoud meer van een eigen aparte test- of acceptatieomgeving voor het doorvoeren van wijzigingen en nieuwe versies. Verder is de afhankelijkheid van het onderliggende besturingssysteem en andere software doorgaans veel kleiner dan bij traditionele of reguliere software.

Alles op één plaats
Een groot voordeel is dat alle gegevens centraal staan en toegankelijk zijn vanaf diverse plekken die toegang hebben tot het internet. U kunt niet iets op de verkeerde plek hebben staan, omdat alles altijd te benaderen is. U kunt er altijd bij, uiteraard na ingeven van een gebruikersnaam/wachtwoord en wellicht een extra token.
 
U bent automatisch up-to-date
Waar u vroeger software en hulp op locatie kreeg om updates door te voeren, worden deze nu standaard in overleg met u doorgevoerd. Hierdoor gebruikt u altijd de laatste versie en dit zorgt voor heel wat minder supportvragen.
 
U kunt geld besparen op hardware, geen investering vooraf en vergeet de verborgen kosten niet
Webgebaseerde software vereist veel minder capaciteit op de werkplekken dan reguliere software. Hierdoor hoeft u minder capaciteit te reserveren voor de werkplekken en kunnen computers derhalve ook langer meegaan. Verder is het model van de meeste webbased software gebaseerd op abonnementen versus een aanschafprijs vooraf. Bij een vergelijking met on premise worden veel kosten vaak 'vergeten' mee te nemen waardoor het soms lijkt of een abonnementen model op termijn kostbaarder is. Denk hierbij aan kosten voor elektriciteit, bandbreedte, de '5-jaar-regel' voor het vervangen van interne servers en software of downtime.
 
Minder mogelijkheden voor aanpassingen?
Over het algemeen kunt u iets minder aanpassingen doen in webbased software en dit kan een argument voor on premise software zijn op het eerste gezicht. De gevolgen van aanpassingen op diep niveau komen echter vaak op langere termijn naar voren. Het vertraagd de implementatie tijd van de software aanzienlijk en kan behoorlijk tot problemen leiden met toekomstige updates. Vaak blijkt in de praktijk dat dit 'nadeel' dus uiteindelijk eerder een voordeel voor u is.
 
Koppelingen met andere systemen
Speciale aandacht nog even voor koppelingen tussen softwarepakketten onderling: webservices zijn uiteraard ook webgebaseerd. Door koppelingen tussen systemen hierop te baseren, kunnen veel controles geautomatiseerd worden, bent u veel minder afhankelijk van de IT-infrastructuur en blijven koppelingen gewoon altijd draaien. Een server verplaatsen, netwerk-adressen omzetten en wachtwoorden wijzigen van beheeraccounts zijn allemaal een fluitje van een cent als u koppelingen gebruikt die op webservices gebaseerd zijn.
 
U kunt overal werken
Of u nu onderweg bent en alleen een mobiele telefoon bij u heeft, een laptop of wellicht in een hotel nog even wat zaken wilt afhandelen. Niet alleen op een personal computer, maar wellicht ook via een tablet die binnen vier jaar de meest gebruikte computers zullen worden*. Overal waar internet beschikbaar is en dat is onderhand vrijwel overal, kunt u toegang krijgen tot de informatie die u nodig heeft.
 
Met uw keuze van vandaag bepaalt u de toekomst!
In een tijdperk waarin alle documenten in een hoog tempo gedigitaliseerd worden en uw concurrenten steeds meer de voordelen van social media weten te benutten**, wilt u dan echt software gebruiken die gebaseerd wordt op totaal andere uitgangspunten en geen gebruik maken van verregaande integeratie mogelijkheden hiermee?
Changeto Comm - Stel een vraag